Monday, August 8, 2011

The senses / Los sentidos

Haven’t you realized that smell is the most important sense  when it comes to food ?  Most of what you taste comes from what you smell first !  That’s why  you can’t taste anything when you have a cold. For my part, I am not only convinced that  without the cooperation of smell there can be no complete degustation, but I am also tempted to believe that smell and taste are in fact a single sense, whose laboratory is the mouth and whose chimney is the nose. Don’t you think this sounds  very real ?

Smell can also induce emotions , feelings of nostalgia and involuntary memories. You’ve probably experienced this  when a smell triggers a childhood taste and a wave of emotion hits you in the gut.

Identifying odors and tastes is elusive, and writing about it is just as difficult. I will tell you today that I will do my best to try to give you somewhat of an idea of what I want to express, and what I want you to taste. I know in many cases, many of us cooks try to describe a specific smell using an analogy where something is “like” something else. But it’s tricky.  I could say  “ Basil tastes like Mint” but  what if you have never tasted mint ??  So the reality here in my blog is that  you will find recipes, ideas and tips but the real flavors will be experienced only by you when  your cooking time begins !  I will do my best to try  to describe smells and flavors,  hypnotizing your way to the kitchen and helping you create easy and marvelous recipes.I wish you my best !    Wait for my first recipes in the next few weeks. 

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Te has dado cuenta de que  el sentido del olfato es lo mas importante cuando se trata de comida ?  La mayoría de lo que  pruebas viene de lo que llegas a experimentar cuando hueles algo primero!  Por esto es que cuando tienes un resfriado, no te sabe la comida a nada. Por mi parte, no solo estoy convencida de que sin  la cooperación del  sentido del olfato no puede haber una degustación completa,  sino que además estoy tentada a creer que  el sentido del olfato y del gusto son realmente uno solo. En ellos  la boca opera como un laboratorio  del cual la nariz se convierte en su chimenea. No les parece que suena algo real ?

El olfato también llega a introducir emociones y sentimientos de nostalgia que te crean  recuerdos involuntarios. Seguramente has experimentado esto cuando un olor  despierta sabores de  niñez  y sientes una ola de emoción que te pega un golpe en el alma.

Identificar olores y sabores es evasivo, y escribir sobre ellos es igualmente difícil. Les voy a decir hoy,  que voy a hacer lo posible  por tratar de expresar ideas claras de sabores y olores en mis recetas,  pero ante todo, la realidad es que son ustedes quienes van a experimentar y descubrir los sabores que  prefieren.  Yo se que en muchas ocasiones , quienes cocinamos  llegamos a describir sabores con analogías, pero  a veces puede ser difícil.  Que pasa si yo te digo que el sabor de la Albahaca es parecido al de la Menta  y nunca has probado la menta ? Es por esto que voy a hacer lo posible por describir olores y sabores de la mejor forma posible , para provocarte e hipnotizarte hasta la cocina , y así lograr que aprendas recetas fáciles y maravillosas.  Mucha suerte ! Espera mis primeras recetas en proximas semanas.